15 липня - День українських миротворців.

15 липня 2015 р. Харківська громадська організація миротворців ООН, учасників міжнародних організацій та інвалідів війни спільно з Національною академією Національної гвардії України проводить захід, присвячений національному Дню українських миротворців на території Харківського національного педагогічного університету імені Р. С. Сковороди за адресою вул. Блюхера, 2.

У програмі підписання меморандуму про співпрацю. Мова піде про науково-педагогічний підхід створення національної програми та адаптації до українського законодавства волонтерсько-клубної програми. Проведення пересувної виставки, в якій будуть надані форма одягу миротворців, атрибутика, відмітні елементи форми одягу та ін.
9-30-реєстрація учасників;
11-00 початок заходу, підписання меморандуму про співробітництво;
12-00 екскурсія, відвідання виставки.
21 травня 2013 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 1165 "Про встановлення Дня українських миротворців" з подальшим святкуванням його на державному рівні, на відзнаку мужності , зразкового виконання службових обов'язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій та забезпечення збереження пам'яті прославлених героїв-миротворців, які загинули під час виконання обов'язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу.
У 1992 році з метою сприяння політичному врегулюванню югославського конфлікту і захисту цивільного населення на території колишньої Югославії були розміщенні сили ООН UNPROFOR 3 липня 1992 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 2538-XII "Про участь батальйону Збройних Сил України в Миротворчих Силах Організації Об'єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії". Вже на наступний день міністром оборони України був підписаний наказ про формування миротворчого підрозділу – 240-го окремого спеціального батальйону Збройних Сил України.
15 липня 1992 року передова група 240-го батальйону була доставлена з дніпропетровського аеродрому в Боснію.
За 20 років, у різні часи, українські миротворці взяли участь у миротворчих операціях у наступних регіонах і місіях світу: Косово, Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Ангола, Македонія, місія ОБСЄ в Косово, Гватемалі (МИНУГУА), Таджикистані, Афганістані, півострові Превлака, Хорватія, Кувейті, Сьєрра-Леоне, місія ОБСЄ в Грузії, Придністров'я, Ірак, Ліван, Ефіопія та Еритрея, місія ООН в Грузії, Судан, Кот-Д'івуар, Демократична Республіка Конго та ін.

Кiлькiсть переглядiв: 75