30 років тому сталася найбільша техногенна катастрофа на ЧАЕС

26 квітня, виповнюється рівно 30 років з дня найбільшої техногенної катастрофи 20-го століття. З аваріями з такими масштабами збитків та наслідків, людство раніше не стикалося.

Вибух четвертого енергоблоку на ЧАЕС (Чорнобильській атомній електростанції) стався в ході перевірки систем безпеки реактора в 01:23.

У результаті вибуху повністю зруйнувалася активна зона реактора і пошкоджена верхня частина будівлі енергоблоку, постраждали сусідні споруди. Були повністю знищені спеціальні захисні бар'єри і системи протирадіаційної безпеки, які повинні були захистити від викиду в навколишнє середовище радіонукліїдів, напрацьованих в опроміненому паливі.

Викид продуктів розпаду ядерного палива з реактора, що вибухнув на рівні мільйонів кюрі в добу, продовжувався протягом десяти днів з 26 квітня по 6 травня 1986 року, після чого різко впав (в тисячі разів) і надалі продовжував зменшуватися.

В результаті вибуху на ЧАЕС радіоактивного забруднення зазнали не тільки території України, Росії та Білорусі а так само 14 країн Європи загальною площею 207,5 тисяч кв. км. Більша частина припадає на країни колишнього СРСР близько 60 тисяч кв. км.

Сьогодні по всій Україні пройдуть пам'ятні заходи, щоб вшанує пам'ять жертв та ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Можна сказати, що саме цей день міг би стати днем єднання всієї країни тому, що українці прийдуть віддати данину пам'яті ліквідаторам Чорнобильської трагедії.

Кiлькiсть переглядiв: 104